Sanayi sektörü ekimde aylık ihracat rekoru kırdı

Sanayi sektörü ekimde aylık ihracat rekoru kırdı

Tarih: 2020-11-08

Bu yıl birçok zorlukla karşı karşıya kalan sanayi sektörü, dünya çapında belirsizliklerin sürmesine karşın ekimde 13,3 milyar dolarla aylık bazda en yüksek ihracat rakamını kaydetti. Geçen yıl 138,2 milyar dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihi rekoru kıran sektörün, yılın kalan iki ayında aynı performansı sürdürmesi halinde Kovid-19 kaynaklı kayıplarının sınırlı kalacağı görülüyor. Sanayi Üretim Endeksi, imalat sanayi kapasite kullanım oranı ve İSO Türkiye İmalat PMI verileri sektörün pozitif performansını teyit ederken, Borsada da Sınai Endeksi'nin mart ayından bu yana yükseliş trendinde olduğu ve bu yılın 10 ayında yüzde 24,2 değer kazandığı görülüyor. En önemli besleyicisi otomotiv endüstrisi olan sanayi sektöründe ağustosta 18,3 milyar liralık yatırım desteklenip 911 teşvik belgesi verildi

 

 

Türkiye'nin "Milli Teknoloji Güçlü Sanayi" vizyonuyla desteklediği sanayi sektörü ekimde 13,3 milyar dolarla tarihin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşırken, sektörün kasım ve aralıkta da aynı performansı göstermesi durumunda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı kayıplarının sınırlı kalacağı görülüyor.

 

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de de yıla iyi başlayan ve ocak ve şubat aylarında 11,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sanayi sektörü, hastalığın ilk ortaya çıktığı mart ayında 10 milyar dolar seviyelerine geriledi.

Sektörün ihracatı, Kovid-19'un yayılımının engellenmesi amacıyla tedbirlerin sıkılaştırıldığı nisan ayında ise 6,2 milyar dolarla Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Bu tarihten itibaren yükselişe geçen sanayi sektörünün ihracatı, mayısta 7,1 milyar dolar, haziranda 10,2 milyar dolar ve temmuzda 11,5 milyar düzeyinde kaydedildi. Ağustos ayında yeniden 10 milyar doların altına inen sektörün dış satımı eylülde 12,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, ekimde 13,3 milyar dolarla tarihin en yüksek aylık ihracat rakamı kaydedildi.

Böylece sektörün 10 aylık dış satım hacmi de 102,2 milyar dolara ulaştı. Sanayi sektörünün geçen yılın tamamında gerçekleştirdiği ihracat 138,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunu kırmıştı.

Bu da yılın tamamlanmasına 2 ay kala geçen yılki seviyenin yakalanması için sektörün yaklaşık 36 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Tüm bu sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, sanayi sektörünün kasım ve aralıkta, ekim ayındakine benzer düzeyde ihracat gerçekleştirmesi halinde 10 milyar doların altında bir kayıpla 2020'yi tamamlayacağı görülüyor.

 

Kaynak : https://www.haberturk.com/sanayi-sektoru-ekimde-aylik-ihracat-rekoru-kirdi-2861310-ekonomi

BİZE ULAŞIN
İLETİŞİM
Horozluhan Mah. Sabırhan Sk. No:35, 42300 Selçuklu/Konya
KURUMSAL
Copyright © 2020 AjansKon / Tüm Hakları Saklıdır.